Marketing Multimedia

favicon

Τι σημαίνει ο όρος; Πως μπορεί μια επιχείρηση να εκμεταλλευτεί τα multimedia και να προωθήσει το προϊόν της;

Οι BizExperts, στο προηγούμενο άρθρο μας ‘Επικοινωνία είναι…Facebook;’ (https://bizexperts.eu/η-επικοινωνία-είναι-facebook/) σας παρουσιάσαμε ότι δεν αρκεί μόνο η παρουσία στα socialmedia. Πολύ σημαντικό ρόλο σήμερα έχει το περιεχόμενο.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο multimedia;images7

Έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί αλλά ο επικρατέστερος είναι ‘η πληροφόρηση, η εμπειρία που κατευθύνονται προς έναν τελικό χρήστη ή το κοινό χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαφορετικών μορφών περιεχομένου, όπως κείμενο, ήχο, εικόνες, κινούμενα σχέδια, βίντεο’.

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τησημασία που έχει η προώθηση των προϊόντων ή του brandname της επιχείρησης στο χώρο των multimedia και πώς να τα χρησιμοποιήσετε στο επιχειρησιακό μάρκετινγκ.

Πολυμέσα, όπως το mobile marketing, φωτογραφίες, βίντεο και κοινή χρήση αρχείων, μπορούν να διευρύνουν το brandname της εταιρείας, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα ικανά στο να χτίσουν την αναγνωρισιμότητα του σήματος μεμοναδικό και ισχυρό τρόπο. Γιατί;  Γιατί αυτό το είδος των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει  τη μοναδική δυνατότητα να πηγαίνειπαντού γρήγορα.

Συνήθως όμως, οι πιθανότητεςνα πάει παντού το Brandname μιας επιχείρησηςίσως στηρίζονται περισσότερο στην τύχη παρά στη δεξιότητακαι αυτό γιατί; Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις δε χρησιμοποιούν επαγγελματίες του είδους λόγω του κόστους. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο να μη χρησιμοποιεί μια επιχείρηση τα multimediaστο επιχειρησιακό της marketing. Ουσιαστικά, υφίσταται πολύ μεγάλη ικανότητα αυτών των τεχνολογιών που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων, πελατών εργαζομένων.  Μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους χρήσης των multimedia είναι οι  φωτογραφίες, podcasts, βίντεο.

Αναφορικά με τις Φωτογραφίες, υφίστανται  πολλές online πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί μια επιχείρηση να ‘φορτώσει’ τις  φωτογραφίες της και  να επωφεληθεί από τις δυνατότητες των υπηρεσίες αυτών προκειμένου να προβάλουν τα προϊόντα τους. Οι πιο κοινές στρατηγικές επιμερισμού φωτογραφικού μάρκετινγκ είναι:

Α) Στο Instagram, ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δυναμικού, καταναλωτικού κοινού,

Β) Αλλά και στο Pinterest, το οποίο ανεβαίνει όλο και περισσότερο σε δημοφιλία παγκοσμίως.

image6Αναφορικά με την κοινή χρήση βίντεο στο Web η οποία αποτελεί άλλη μία μεγάλη πηγή για την εγκαθίδρυση της  παρουσίας μιας επιχείρησης στα socialmedia. Το Webcasting(podcast βίντεο, vblogs, videocasting ή Webshows)ουσιαστικά εκπέμπει ένα αρχείο βίντεο ή πολυμέσων μέσω του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας τεχνολογία streaming media, το οποίο μπορεί να διανεμηθεί σε πολλούς  θεατές ταυτόχρονα. Αν γίνει με σωστό τρόπο μπορεί να αποτελέσει  αποτελεσματικό εργαλείων προώθησης.

Το ανέβασμα ενός βίντεο στο YouTube, ή στο Facebook, ή ακόμη η έναρξη μιας πιο επαγγελματικής εκπομπήςαπαιτούν 3 βασικά συστατικά: Εξοπλισμό, ένα θέμα και έναν τόπο (πχ studio). Μια επιχείρηση θα μπορούσε να προσλάβει κάποιον επαγγελματία ο οποίος έχοντας στη διάθεσή του το προϊόν ή το brandname, θα συλλάβει την ιδέα, το σενάριο και την σκηνοθεσία. Όλα εξαρτώνται από το budgetτης επιχείρησης. Τα θέματα  μπορεί να είναι διάφορα,  από την προβολή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, τον τρόπο που παράγεται ένα προϊόν, την εταιρική κουλτούρα της, μέχρι τις οδηγίες χρήσης ενός προιόντος και την επίδειξη της χρήσης του.

Μόλις δημιουργηθεί το βίντεο, μπορεί να ανεβεί δωρεάν στο YouTube ή στο Facebook, μέσω των οποίων μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε. Δεν έχει σημασία το πόσες προβολές, το πόσοι το είδαν  αλλά το γεγονός της διάδοσης της επωνυμίας της επιχείρησης και το ότι είναι εκεί.

Ένα video μπορεί να έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ο οποίος θα προκαλέσει πολλές προβολές και οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν  την αγορά των προϊόντων ή των υπηρεσιών της επιχείρησης. Μία άλλη ιδέα θα μπορούσε να είναι η δυνατότητα για live streaming απευθείας καλώντας τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς πελάτες  να παρακολουθήσουν μια ζωντανή εκπομπή.

Οι BizExperts θεωρούμε καταρχήν ότι το Marketing Multimedia αποτελεί απαραίτητο εργαλείο επιχειρησιακού marketing όπως επίσης ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να ζητήσει τη συμβολή των ειδικών του είδους προκειμένου όλες οι προσπάθειες για την προβολή και εγκαθίδρυση μιας επιχείρησης στα multimediaνα μην βασίζονται στη τύχη.

Write a Comment