Το Φαινόμενο Backstabbing στο Εργασιακό Περιβάλλον!

Το backstabbing ή αλλιώς η πισώπλατη μαχαιριά ενός συναδέλφου είναι μια  πραγματικότητα στο σύγχρονο εργασιακό χώρο. Πρόκειται για γεγονός που ελάμβανε χώρα σε κάθε εποχή και σε κάθε εργασία.

«Το backstabbing είναι κάτι με το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή»,

Δυστυχώς, το σαμποτάζ στο χώρο εργασίας είναι αρκετά συνηθισμένο.

Όταν το διαπιστώνει κάποιος μένει σοκαρισμένος, θυμωμένος, λυπημένος, πληγωμένος, υπάρχουν αρκετά ανάμικτα δυσάρεστα συναισθήματα ή συνδυασμός αυτών που εναλλάσσονται.

Όπως κι αν συμβεί, πρόκειται για μια προδοσία. Η προδοσία είναι μια σχέση εμπιστοσύνη που σπάει. Μπορεί να είναι κάποιος που εμπιστεύεσαι ενώ δεν θα έπρεπε.

Στη σημερινή μας αρθρογραφία οι bizexperts θα προσεγγίσουμε το φαινόμενο του backstabbing, τις αιτίες του και τους τρόπους αντιμετώπισης του. Αν και είναι σοφό να μην τα πολεμάει κάποιος, πάντα  είναι σημαντικό να τα χειρίζεται με επαγγελματισμό.

Πως όμως αναγνωρίζει κάποιος τέτοιου είδους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να καρφώσουν, να προδώσουν, να κακολογήσουν ;

Καταρχήν πρόκειται για ένα είδος ανθρώπου που βρίσκεται σε όλους τους χώρους εργασίας.

Δεν θα τον ανακαλύψει εύκολα κάποιος όμως μπορεί να τον καταλάβει από κάποια  χαρακτηριστικά:

Η τεράστια υπομονή απέναντι στον προϊστάμενο ή τον Διευθυντή του και η ειρωνεία απέναντι στους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Το ψεύτικο τους ενδιαφέρον να μάθει τα προσωπικά προβλήματα του καθενός με το πρόσχημα να βοηθήσει

Επιδεικνύει από την μια πλευρά μια μόνιμη προθυμία στις οδηγίες και εντολές του διευθυντού του και από την άλλη ασκεί σφοδρή κριτική για τις αποφάσεις του.

Κυκλοφορεί στο χώρο εργασίας με ένα μόνιμο χαμόγελο κολλημένο στο πρόσωπό απλά και μόνο για να μπει στη κατηγορία του πρόσχαρου ή του ‘γλυκού’ ανθρώπου Φυσικά πίσω από αυτό το προσωπείο υπάρχει και ένα άλλο, αυτό με το οποίο, επεξεργάζεται πληροφορίες και τις χρησιμοποιεί ανάλογα  με τις εξελίξεις.

Είναι πάντα ,σε απόσταση αναπνοής ,από τον Διευθυντή του, από τον Διευθυντή του Διευθυντή του ακόμα και από τον Διευθυντή του Διευθυντή του Διευθυντή του. Σε περιπτώσεις συναθροίσεων ή συναντήσεων θα πάρει πάντα τον λόγο να μιλήσει αλλά ουσιαστικά δε θα πει τίποτα. Στη λήξη της συνάντησης θα τον δείτε να τρέχει πίσω από τους Διευθυντές του Διευθυντή του για να δείξει ακόμη ικανότερος, για να παραπονεθεί ότι χάνονται κερδοφόρες δουλειές και ουσιαστικά να ασκήσει κριτική στο ότι κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα στην οποία ανήκει που όμως αυτός δεν διευθύνει.

Πρόκειται για το είδος του δολοπλόκου και ραδιούργου. Ακούει, συγκεντρώνει πληροφορίες και κουτσομπολιά, τα αξιολογεί και σκοπός του γίνεται να τα χρησιμοποιήσει.

Χωρίς ηθικούς δισταγμούς και κυρίως χωρίς δεύτερη σκέψη θα αδειάσει  τον καθένα μπροστά στους Διευθυντές των Διευθυντών του, όλους που στέκονται εμπόδιο στη καριέρα του.

Βάζει λόγια σε άλλους συναδέλφους,  εναντίων άλλων συναδέλφων στην κατώτερη κλίμακα της ιεραρχίας με σκοπό να αναστατώνει μόνιμα το σύνολο της ομάδας μήπως κάτι κερδίσει.

Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που η επίτευξη των στόχων εξαρτάται από την είσοδο νέων πελατών είναι αυτός που δεν έφερε ποτέ κανέναν νέο πελάτη, διαχειρίζεται τους υφιστάμενους και μάλιστα όχι με σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο.

Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς θάρρος που τους αρέσει να κρύβονται στην ανωνυμία τους όταν κάνουν το κακό, αλλά όταν επαινείται η ομάδα για τις επιτυχίες της θέλει να ακούγεται το όνομά του και να παίρνει και τον λόγο ο ίδιος προκειμένου να οικειοποιηθεί οποιασδήποτε μορφής κέρδη.

Όταν θέλουν να δείξουν ότι δουλεύουν μιλούν δυνατά στο τηλέφωνο, όταν όμως ψιθυρίζουν τότε υπονομεύουν.

Τι είναι αυτό όμως που ελπίζουν να κερδίσουν οι Backstabbers στη δουλειά;

Κατηγορώντας τους συναδέλφους τους, ένας Backstabber μπορεί να αισθάνεται ότι κάνει το εαυτό του δείχνει ικανός συγκριτικά με τους άλλους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιθανό να αισθάνονται ιδιαίτερα ανασφαλείς για τη δική τους θέση ή την απόδοσή τους και προσπαθούν να το διορθώσουν δείχνοντας τις ελλείψεις των συναδέλφων τους.

Κάποιοι Backstabbers στη πραγματικότητα πιστεύουν ότι απλώς κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσουν στην ιεραρχία. Με άλλα λόγια, προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι επίσης δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Backstabber να έπεσε στο παρελθόν θύμα πισώπλατου μαχαιρώματος στον χώρο εργασίας και ως αποτέλεσμα να υιοθέτησε αυτή τη συμπεριφορά ως αντίδραση και άμυνα του.

Σε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις ίσως να μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που η ικανοποίηση της προσωπικής φιλοδοξίας υπερίσχυσε των ηθικών αρχών και φραγμών.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εισοδήματά τους να μειώθηκαν ή να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα ένα αβέβαιο μέλλον για την δική τους οικογένεια. Η ενέργεια τους αυτή έρχεται ως αντίδραση με σκοπό να προσπαθήσουν να καταστρέψουν και το μέλλον των οικογενειών των συναδέλφων τους. Φθόνος ή κακία ; μίσος ή οργή ; Ότι και να διαλέξει κάποιος οι λέξεις από μόνες τους είναι αρνητικές.

Πως όμως αντιμετωπίζει κάποιος ένα φαινόμενο Backstabbing στο χώρο εργασίας του;

Όπως προαναφέραμε κάθε εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της καριέρα του θα αντιμετωπίσει ένα είδος πισώπλατου μαχαιρώματος τουλάχιστον μία φορά. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η διατήρηση του επαγγελματισμού για το καλό της επιχείρησης της ομάδας και των τυχών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν.  Στις περιπτώσεις Backstabbing ένας εργαζόμενος θα πρέπει να παραμείνει ήρεμος και να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα με συγκεκριμένα βήματα.

Καταρχήν σύστασή μας είναι ότι θα πρέπει να μάθει να ‘διαβάζει’ τους ανθρώπους. Βέβαια πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που απαιτεί εξάσκηση. Η αναγνώριση της μη λεκτικής επικοινωνίας αφορά σημαντικό παράγοντα που θα βοηθήσει κάποιον να αναγνωρίσει έναν υποψήφιο συνάδελφο που κάποια στιγμή θα τον μαχαιρώσει πισώπλατα.

Στις περιπτώσεις που έχει συμβεί το φαινόμενο τότε, 

Ο εντοπισμός του σαμποτέρ στο χώρο εργασίας είναι το πρωταρχικό και αρχικό πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που αντιμετωπίζει backstabbing. Ο ορισμός του σαμποτέρ ταιριάζει για την περίσταση. Σαμποτέρ είναι αυτός που εσκεμμένα και μυστικά προκαλεί καταστροφές στον εχθρό (σε περίπτωση του πολέμου) ή παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία μιας υπηρεσίας ή επιχείρησης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο backstabber με τον συνάδελφο που υπέστη το πισώπλατο μαχαίρωμα εξακολουθούν είναι συνάδελφοί δεν είναι εχθροί ούτε αντίπαλοι. Εργάζονται για τον στόχο της ίδιας ομάδας. Οι backstabbers βέβαια, μάλλον δεν το ξέρουν και δεν τους νοιάζει.

Γενικά, δεν πρέπει να υπάρξει αντίδραση με την θέρμη της στιγμής. Σύσταση μας αποτελεί ότι ο άνθρωπος που μαχαιρώθηκε πισώπλατα να αφιερώσει λίγο ή αρκετό χρόνο μέχρι να αξιολογήσει την κατάσταση από κάθε οπτική γωνία. Μόλις επέλθει η ηρεμία θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Για το φαινόμενο backstabbing άλλες ‘Θεωρητικές σχολές’ προτείνουν με το που θα επέλθει η ηρεμία να συζητήσουν με τον backstabber  πρόσωπο με πρόσωπο και να του μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια τους και ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ήταν ούτε σωστή ούτε ηθική. Φυσικά θα τα αρνηθεί όλα και μάλιστα με αγανάκτηση γιατί νομίζει ότι κρύβεται πίσω από την ανωνυμία και φυσικά έχει μόνο θράσος και όχι θάρρος.

Οι περισσότεροι backstabber επιτελούν το έργο τους α)με ένα ανώνυμο τηλεφώνημα β)στέλνουν e-mail με ψευδή τα προσωπικά τους στοιχεία γ)συνδέονται σε πλατφόρμες καταγγελιών της ίδιας της εταιρίας τους, που τους υπόσχονται την ανωνυμία, υπό τον φόβο ‘αντιποίνων’.

Αν ‘καρφώσουν’  έναν συνάδελφό τους με ένα ανώνυμο τηλεφώνημα ή με ένα mail με ψευδή τα στοιχεία τους ίσως να καταφέρουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αλλά αν νομίζουν ότι η καταγγελία μέσω της πλατφόρμας της εταιρίας τους θα διατηρήσει της ανωνυμία τους τότε έχουν κάνει το ‘λάθος’. Κάθε σύνδεση αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη που προέρχονται από ένα IP Address, αυτό συνδέεται με ένα Rooter (ή με ένα σταθμό εργασίας αν η σύνδεση έγινε από το προσωπικό σταθμό εργασίας τους) το οποίο είναι εγγεγραμμένο σε ένα όνομα. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ανακαλύψει κάποιος τις ‘αποδείξεις’ έχει να κάνει με τις ικανότητες του στην έρευνα και φυσικά με τις γνωριμίες που έχει μέσα στον ίδιο Οργανισμό.

Μόλις λοιπόν εντοπιστεί ο σαμποτέρ το επόμενο βήμα είναι το θύμα-συνάδελφος να ενημερώσει τον Διευθυντή του για το γεγονός του backstabbing (μάλλον ήδη θα είναι ενήμερος)  που έλαβε χώρα και φυσικά να τον ενημερώσει ότι γνωρίζει ποιος ή ποια είναι ο/η θύτης. Σύστασή μας είναι να μην αποκαλυφθεί το όνομα του/της. Άλλωστε αν αναφερθεί όνομα τότε ποια η διαφορά του θύματος από το θύτη στο ηθικό και επαγγελματικό τομέα;

Είμαστε υπέρ της σχολής-θεωρίας που λέει στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι αντίδραση θα πρέπει να υπάρξει μόνο αν το πρόβλημα κλιμακωθεί και μόνο με την μονόπλευρη ενημέρωσή του σαμποτέρ ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι αποκαλύφθηκε η δράση του. Οποιασδήποτε μορφής επιθετική αντίδραση ίσως δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ο θύτης να μετατραπεί σε θύμα στα μάτια των συναδέλφων του.  Οι backstabbers δεν είναι εύκολοι άνθρωποι, ξέρουν όλα τα κόλπα  και δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν ποτέ.

Στο συγκεκριμένο σημείο και εφόσον θύτης και θύμα συνεχίζουν θα εργάζονται στον ίδιο χώρο υπάρχει η σχολή-θεωρία που λέει ότι είναι ώρα για την ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Αυτός που υπέστη το πισώπλατο μαχαίρωμα θα πρέπει να ξαναχτίσει μια δοκιμαστική αλλά πάντα επιφυλακτική σχέση. Δεν απαιτείται να είναι ιδιαίτερα κοινωνικός αλλά κυρίως επαγγελματίας. Οι Bizexperts υποστηρίζουμε τη σχολή – θεωρία που λέει να είναι μόνο επαγγελματίας χωρίς κάποια κοινωνική αλληλεπίδραση με τον backstabber.

Άλλωστε τι εμποδίζει τον θύτη να ξαναχτυπήσει και μάλιστα πιο δυνατά αυτή τη φορά;

Όχι απαραίτητα τον ίδιο συνάδελφο του, αλλά άλλον ή άλλους, ακόμη και τον Διευθυντή του, ή και τον Διευθυντή του Διευθυντή του, αφού εποφθαλμιά τη θέση τους.

Τελειώνοντας το σημερινό μας άρθρο θα θέλαμε να θυμίσουμε τα λόγια του Ιούλιου Καίσαρα «E tu Brutus»;  (και εσύ τέκνο Βρούτε)

Ο φθόνος είναι ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο στον εργασιακό χώρο, οδηγεί σε προβλήματα. Οι ζηλιάρηδες επιθυμούν αυτό που έχουν οι επιτυχημένοι συνάδελφοί τους, την θέση του Διευθυντή τους, τη γρήγορη ανέλιξη για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους. Όσο η προαγωγή τους καθυστερεί τόσο τα φαινόμενα backstabbing θα κλιμακώνονται προς πάσα κατεύθυνση και ως αποτέλεσμα δυστυχώς είναι η Ομάδα να κουτσαίνει πολλά επίπεδα.

Write a Comment