Covid -19: Προτάσεις – Mέτρα Eπαναλειτουργίας Ξενοδοχειακών Μονάδων
Καθώς η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την κρίση του Κορωνοϊού, οι προσπάθειες των Κυβερνήσεων στρέφονται καταρχήν στην αντιμετώπιση της νόσου από υγειονομικής άποψης και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ειδικότερα το λεγόμενο Lock down είχαν και έχουν αυτόν τον στόχο.
Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους που επηρεάζεται από την κρίση του Covid-19 με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο είναι της Τουριστικής Βιομηχανίας, με κατακόρυφη πτώση των τουριστικών μετακινήσεων παγκοσμίως. Όπως είναι φυσικό επηρεάζεται και ο Τουρισμός στη χώρα μας κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την εξέλιξη της νόσου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα σε σχέση με τις κύριες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία δημιουργεί σήμερα προοπτικές βελτίωσης της θέσης μας στο Τουριστικό χάρτη. Ο ΙΝΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι απώλειες των τουριστικών εσόδων θα είναι μεγάλες, με δεδομένο ότι το 2ο τρίμηνο έχει χαθεί, ενώ η αβεβαιότητα είναι ακόμα διάχυτη λαμβάνοντας υπόψη τόσο το άνοιγμα των συνόρων, όσο και την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και της υποδοχής τουριστών.
Η Τουριστική κίνηση του 2020 εξαρτάται από μια σειρά ποιοτικών παραγόντων που σχετίζονται:
- Με την αντιμετώπιση της νόσου από υγειονομικής άποψης (ύπαρξη και κυκλοφορία εμβολίου) που θα κάνει τους εν δυνάμει ταξιδιώτες να αισθανθούν ασφαλείς για να ταξιδέψουν,
- Το άνοιγμα των συνόρων και την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας,
- Την ύπαρξη τυχόν περιορισμών μετά την άρση των παραπάνω μέτρων (υποχρεωτική ή όχι η χρήση της μάσκας; )
- Το διαθέσιμο εισόδημα και την διάθεση των τουριστών να ταξιδέψουν
- Το κόστος της μετακίνησης λόγω βέβαιης ύπαρξης περιοριστικών μέτρων στις θέσεις των αεροσκαφών των αεροπορικών εταιριών.
- Τα μέτρα που θα λάβει κάθε ξενοδοχειακή μονάδα ακολουθώντας τις επιταγές της Κυβέρνησης και τις οδηγίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Πέρα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού και που κάθε Ξενοδοχειακή Μονάδα πρέπει να ακολουθήσει, οι Bizexperts προτείνουμε παρακάτω μια σειρά από συμβουλές – μέτρα που εκτιμούμε ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι Διοικήσεις των Ξενοδοχείων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, των φιλοξενούμενων τουριστών αλλά και του προσωπικού τους. Αναλυτικότερα:
- Απόκτηση πιστοποιητικού προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR) το οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής των 2 επόμενων μέτρων.
- Με την άφιξη του τουρίστα και πριν το check in προτείνουμε τη θερμομέτρηση των τουριστών και τηn τήρηση ειδικού φακέλου εισόδου όπου θα υπάρχει καταγεγραμμένη η θερμομέτρηση κατά την άφιξη, αλλά και ειδικού ερωτηματολογίου που θα συμπληρώνει ο τουρίστας με ερωτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Θα θεωρούνταν επιθυμητή η ύπαρξη μόνιμου γιατρού και 1 ή 2 νοσοκόμων καθώς και η λειτουργία ενός δωματίου-ιατρείου που σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων πυρετού ή βήχα να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.
- Η τήρηση δυο ή παραπάνω (ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε ξενοδοχειακής μονάδας ) δωματίων που θα χαρακτηριστούν δωμάτια καραντίνας σε περίπτωση που κάποιος από τους φιλοξενούμενους αντιμετωπίσει συμπτώματα πυρετού ή βήχα.
- Καθαρισμός δωματίου. Ο καθαρισμός θα πρέπει να είναι αυστηρά σχολαστικός και να περιλαμβάνει πέρα από το υφιστάμενο Service καθαριότητας, τον καθαρισμό των φίλτρων των κλιματιστικών, τα χερούλια από τις πόρτες, τα έπιπλα, τα σιφόν των μπάνιων και των μπαλκονιών, τις κουρτίνες τα remote controls των τηλεοράσεων των κλιματιστικών, τα εσωτερικά των επίπλων (συρτάρια, ντουλάπες). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια όπως τα κομοδίνα, τα κεφαλάρια των κρεβατιών και την υπόλοιπη επίπλωση των δωματίων, τις τουαλέτες, τους νιπτήρες, τα πόμολα κ.τ.λ. Εκτίμηση μας αποτελεί ότι θα πρέπει να επεξεργαστεί επέμβαση στους κεντρικούς κλιματισμούς με σκοπό τα δωμάτια να μετατραπούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
- Με το check out θα πρέπει να υπάρχει απολύμανση του δωματίων και 24ωρη ανάπαυλα του πριν να φιλοξενήσει τον επόμενο ένοικο.
- Λειτουργία των εστιατορίων του πρωινού, γεύματος και δείπνου με μειωμένες θέσεις και τραπέζια και με την αποφυγή της ύπαρξης μπουφέ. Η λύση του a la carte θα αποτελούσε μια καλή λύση αλλά εκτιμούμε ότι η καλύτερη είναι η σίτιση των φιλοξενούμενων στα δωμάτια τους (room service).
- Προμήθεια υλικού υγειονομικού ενδιαφέροντος (μάσκες, γάντια, ατομικά αντισηπτικά) τα οποία θα προσφέρονται στα δωμάτια κάθε μέρα όπως και τα amenities.
- Οι ξαπλώστρες και ομπρέλες στη παραλία θα πρέπει να έχουν την προβλεπόμενη απόσταση. Πρότασή των bizexperts είναι ο διαχωρισμός των σετ (1 ομπρέλα και 2 ξαπλώστρες) με διαχωριστικά ώστε να είναι εμφανής ο χώρος του κάθε σετ και να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας των τουριστών.
- Το προσωπικό του ξενοδοχείου θα πρέπει να υποβάλετε συχνά σε ιατρικό τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί η υγεία τους.
- Σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος, άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/epikoinonia/ ) και λήψη ειδικών οδηγιών.
- Ενημέρωση του web site του Ξενοδοχείου για την ύπαρξη διαδικασίας και μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Εκτίμηση μας αποτελεί ότι τα παραπάνω μέτρα επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα της ξενοδοχειακής μονάδας, μειώνουν τα EBITDA και κατ’ επέκταση τα κέρδη των μονάδων, όμως η εφαρμογή τους εκτιμούμε ότι θα ενδυναμώσει το αίσθημα της ασφάλειας των φιλοξενούμενων, θα αυξήσει στο μέλλον τον επαναλαμβανόμενο επισκέπτη, την αναγνωρισημότητα του ξενοδοχείου και τις καλές κριτικές στις Ξενοδοχειακές Πλατφόρμες του Internet.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ η πανδημία είναι προσωρινή και θα περάσει. Οι κλινικές έρευνες για την ανακάλυψη του εμβολίου ή θεραπείας είναι σε εξέλιξη. Το παραπάνω γεγονός σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να σχεδιάζουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν και τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημίες τους από την κρίση.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιδημία επηρέασε αρνητικά την Τουριστική Βιομηχανία. Ο SARS το 2003 είχε σημαντικό αντίκτυπο στο Τουρισμό, παγκοσμίως.
Πάντως στα θετικά καταγράφετε μια έρευνα για τους ταξιδιώτες αναψυχής της Βόρειας Αμερικής που διενήργησε η Fuel Travel τον Μάρτιο του 2020 και η οποία αναφέρει ότι το 45% των ταξιδιωτών ακύρωσε ένα ταξίδι. Ωστόσο, το 59% των ταξιδιωτών σκοπεύουν να κάνουν διακοπές το 2020. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι ενώ πολλοί καταναλωτές έχουν ακυρώσει τα ταξίδια τους, δεν έχουν χάσει την επιθυμία τους να ταξιδέψουν. Τα ξενοδοχεία έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν μελλοντικές κρατήσεις προσελκύοντας επισκέπτες που έχουν ακυρώσει, μετά την υποχώρηση του COVID-19.
Write a Comment