Pyramid Principle: Μέθοδος Ανάπτυξης της Λογικής Σκέψης

favicon

Η μέθοδος Pyramid Principle (Αρχή της Πυραμίδας) της Barbara Minto αποτελεί τη δυναμική εκείνη διαδικασία που οργανώνει τη σκέψη, τη συμβουλή, την ανάλυση με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει  τη λογική εκείνη δομή που γίνεται γρήγορα κατανοητή, εύκολα ανακαλείται στη μνήμη και ταυτόχρονα μπορεί να προσελκύσει τον αναγνώστη ή τον ακροατή.

Πώς μπορείτε να τραβήξετε το ενδιαφέρον ενός κοινού μέσα σε λίγα λεπτά;

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μία παρουσίαση μικρής διάρκειας πείθοντας τους πελάτες σας;

Αρχικά πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι παρακάτω παράγοντες:

  • Οι άνθρωποι τείνουν να αδιαφορούν όταν ακούνε για θέματα που ήδη γνωρίζουν
  • Μόνο όταν ένα θέμα είναι ενδιαφέρον κεντρίζεται η προσοχή τους
  • Όταν οι άνθρωποι ακούν κάτι που δεν γνωρίζουν, τότε παράγουν ερωτήσεις

Για να εφαρμόσετε την Αρχή της Πυραμίδας πρέπει να δομήσετε ιεραρχικά την ιστορία σας, σε κάθετη (διάλογος ερωταπαντήσεων) και οριζόντια λογική (το είδος της λογικής).

Ανάπτυξη της Κάθετης λογικής

Η οργανωτική δομή της Κάθετης λογικής μπορεί να ακολουθήσει το παρακάτω οργανόγραμμα με πρώτη δομημένη αρχή την κεντρική ιδέα και ιεραρχικά ακολουθώντας όλες οι σχετικές ερωτήσεις – απαντήσεις.

Στο σχήμα 1 μπορείτε να δείτε τη μορφή αυτή ανάπτυξης λογικής ενός θέματος.

Untitled2

Πηγή: The Pyramid Principle – Barbara Minto Prentice Hall third revised edition 2009

Φυσικά, όταν βρίσκεστε σε ένα ευρύ κοινό δε σημαίνει ότι απαραίτητα θα ακολουθήσει τη δική σας δομή. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι εσείς έχοντας αναπτύξει τη σκέψη σας βασιζόμενη σε μία ορθολογική σειρά και έχοντας προετοιμαστεί σχετικά μπορείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση που μπορεί να παραχθεί από τη συγκεκριμένη κεντρική ιδέα.

Ανάπτυξη της Οριζόντιας λογικής

Η οργανωτική δομή της Οριζόντιας λογικής αρχίζει με το διάλογο ερωτήσεων – απαντήσεων. Στην περίπτωση αυτή υιοθετείτε μεθοδολογικά έναν συλλογισμό στις απαντήσεις σας, τον απαγωγικό ή τον επαγωγικό.

Όποιον συλλογισμό και να ακολουθήσετε έχει τα θετικά και αρνητικά. Το σημαντικότερο εξακολουθεί να είναι ότι έχετε οικοδομήσει με  λογική σειρά τη σκέψη σας και μπορείτε να προσεγγίσετε στρατηγικά την κεντρική σας ιδέα.

Το κομμάτι που λείπει για να ολοκληρώσετε αυτό που θέλετε να εκφράσετε είναι η ροή της εισαγωγής σας.

Η προσέλκυση ενός ακροατή ή αναγνώστη δεν γεννάται με τις ερωταπαντήσεις, αλλά με το σημείο εκείνο αναφοράς που δεν το γνωρίζει και τον αφορά.

Η προσέγγιση αυτή γίνεται με την αφηγηματική μέθοδο και με ροή όπως:

  • Κατάσταση
  • Επιπλοκή
  • Ερώτηση
  • Απάντηση

Αναφερόμενοι σε μία κατάσταση μπορείτε να κερδίσετε το ενδιαφέρον προσομοιώνοντας το κοινό, χρονικά και τοπικά, σε κάτι γνώριμο ή ενδιαφέρον.

Συνοψίζοντας τη συνολική προσέγγιση έχουμε την παρακάτω απεικόνιση:

Untitled

Πηγή: The Pyramid Principle – Barbara Minto Prentice Hall third revised edition 2009

Όταν απευθύνεστε σε ένα κοινό, είτε είναι ένας πελάτης σας, είτε μία επιστημονική ομάδα δεν πρέπει να επικεντρωθείτε απλά στην ανάπτυξη του θέματος. Ο τρόπος επικοινωνίας και σκέψης αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη δόμηση του λόγου σας και στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση αυτή κύριος στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος του κοινού σας, όπου με την ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνικής, όπως το Minto Pyramid Principle, μπορείτε να παράγετε από καθημερινές επιχειρηματικές και σαφείς προτάσεις, μέχρι εκθέσεις και δυναμικές παρουσιάσεις.

Write a Comment