Τουριστική σεζόν 2015 στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Halkidiki_map

Σύμφωνα με τον Σ.Ε.Τ.Ε., το 10μηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2015 έκλεισε θετικά ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, σε ποσοστό αύξησης 5,7% από το 2014. Συνοπτικά και σε βάθος 5ετίας τα έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 45%.

Ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προσθέτοντας 6 μονάδες στο ΑΕΠ και ενεργοποιώντας θετικά τόσο την απασχόληση, όσο και τις τοπικές οικονομίες.

Πέρα όμως από τη συνολική εικόνα της χώρας, η τοπική αγορά αποτελεί σημαντική και αξιόλογη πηγή πληροφοριών. Με τη σκέψη αυτή έγινε μία προσπάθεια να συλλεχθούν απαραίτητες πληροφορίες από την περιφέρεια, με σημείο αναφοράς την επιχειρηματική και επιχειρησιακή εντοπιότητα στον κλάδο της φιλοξενίας, ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα, μία ουσιαστική προσέγγιση της τοπικής τουριστικής δράσης.                                                             Toroni-Blue-Sea-Logo-208x98 (1)

Ενεργώντας με μοχλό κατεύθυνσης την ανάγκη αυτή διερεύνησης, επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΤΟΡΩΝΗ ΠΑΛΛΑΣ, ενός ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατόριο και super market στην Τορώνη Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Στα πλαίσια της επικοινωνίας μας ζητήθηκε και δόθηκε η προσωπική καταγραφή του επιχειρηματία για την τουριστική κίνηση της περιόδου 2015 (Απρίλιος – Οκτώβριος).

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον επιχειρηματία κο Γιώργο Κουτλιάνη:DSC_6378

«..Τελειώνοντας η καλοκαιρινή σεζόν είναι χρήσιμο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του
τουρισμού στην Χαλκιδική και ιδιαίτερα στην Σιθωνία, όπου δραστηριοποιείται η τουριστική μου επιχείρηση ΤΟΡΩΝΗ ΠΑΛΛΑΣ.

Έχοντας μία ξενοδοχειακή μονάδα 85 δωματίων, 270 κλινών στην Τορώνη και ένα συγκρότημα 13 διαμερισμάτων, 40 κλινών στον Νέο Μαρμαρά, αποτελούμε ένα αξιόλογο και σημαντικό επιχειρηματικό φορέα στον κλάδο της φιλοξενίας και εντός των γεωγραφικών ορίων της τοπικής μας οικονομίας.

Η περίοδος που μόλις έληξε, ξεκίνησε πολύ ενθαρρυντικά και αισιόδοξα από τον Απρίλιο. Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι ήταν η πρώτη φορά που οι κρατήσεις είχαν από πολύ νωρίς overbook, ενώ σε συζητήσεις με άλλους παράγοντες ήταν σε όλους μας ευδιάκριτο ότι το 2015, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε το περσινό ρεκόρ των 24 εκατ τουριστών με την Χαλκιδική να συμμετέχει εξίσου ενεργά.

toroni-blue-sea-hotel-family-suite-105

Ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων, η επιχείρηση προγραμμάτισε σχετικά και προετοιμάστηκε στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος συνέχισαν την ίδια εξελικτική πορεία με τον Απρίλιο και το ισχυρό ρεύμα συνεχίστηκε, παρά τις πολιτικές καταστάσεις της χώρας. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά την ψυχολογία του τουρίστα, κατά έναν περίεργο, αλλά όχι ανεξήγητο τρόπο, η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας συνεχώς αυξανόταν.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό συνέβη γιατί η Χαλκιδική αποτελεί έναν βασικό τουριστικό και εύκολα προσβάσιμο τουριστικό προορισμό.

Η περίοδος έκλεισε, παρά τα προβλήματα του εξωτερικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, σε θετικά αυξανόμενους ρυθμούς.

Φυσικά, τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν με ομαδικό πνεύμα συνεργασίας της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζόμενων, ουσιαστικά όλων των εμπλεκόμενων, είναι πολλά και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Σε αυτά που αποτελούν τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και πρωτίστως στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας, μπορώ να καταγράψω την έλλειψη υποδομών μεταφοράς (τρόποι προσέγγισης όπως δρόμοι, συγκοινωνία κλπ), κυκλοφοριακό, σκουπίδια, παράνομη κατασκήνωση, βιολογικοί καθαρισμοί, αποχετευτικό δίκτυο, πόσιμο νερό, σεμινάρια για επιχειρηματίες και εργαζόμενους για εξειδίκευση και μετεκπαίδευση.

Εννοείται, ότι η φορολογία αποτελεί ένα βασικό παράγοντα που απασχολεί τον κλάδο και θα επισήμαινα ιδιαίτερα εκείνης των ανταποδοτικών τελών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ενισχύσει την περιοχή με σοβαρές και βασικές τουλάχιστον υποδομές, όπως ασφαλτόστρωση των οδών και εύκολες οδικές και συγκοινωνιακές προσβάσεις.

Σημαντικά αξιόλογο κρίνεται και η έλλειψη της τουριστικής παιδείας σε διοίκηση και ανθρώπινο δυναμικό και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό αποτελεί και από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της περιοχής μας, καθώς ο ερασιτεχνισμός, ο συντηρητισμός και η προχειρότητα αποτελούν βασικά συστατικά της.

Ως διοίκηση είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε όρεξη και ζήλο για τη δουλειά και πιστεύω ότι η επόμενη καλοκαιρινή σεζόν θα είναι καλύτερη, με ένα ακόμα θετικό πρόσημο στον τουρισμό της περιοχής μας..»

Ο Σ.Ε.Τ.Ε. είναι αισιόδοξος ότι ο στόχος των συνολικά 26 εκατ. αφίξεων για το 2015, θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ, βασικό σημείο αναφοράς είναι η καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και του Υπουργείου Τουρισμού ώστε να υλοποιηθεί, πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, η δέσμη των μέτρων θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που έχει προτείνει ο Σ.Ε.Τ.Ε.

Ευχαριστούμε τον κο Γιώργο Κουτλιάνη, για τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί με τα μέλη και τους πελάτες μας.

paralia-002 (Custom)

Πηγή: http://sete.gr/el/kentro-typou/deltia-typou-anakoinoseis/

Write a Comment