Τα Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα του Επαγγελματισμού

Επαγγελματισμός ορίζεται ως η συμπεριφορά με χαρακτηριστικά τη συνέπεια, τη συστηματικότητα, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα για την άσκηση κάποιου επαγγέλματος ή για την εκτέλεση μιας εργασίας, ή αλλιώς η τήρηση ενός ηθικού, δεοντολογικού και επαγγελματικoύ κώδικα.

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση σήμερα είναι:

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; ποιος θεωρείται ότι ασκεί το επάγγελµα του µε επαγγελµατισµό ή λειτουργεί ως επαγγελµατίας (professional);

Στο σημερινό μας άρθρο οι BizExperts θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν έναν σωστό επαγγελματία είτε είναι υπάλληλος, είτε στέλεχος, είτε επιχειρηματίας. Ο επαγγελματισμός δεν είναι υλικό αγαθό αλλά είναι ένας συνδυασμός ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει κάποιος ώστε να διέπεται από επαγγελματισμό.

Πρώτο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι  οι εξειδικευμένες γνώσεις του. Ο καλός επαγγελματίας φροντίζει συνεχώς να αναπτύσσει και να βελτιώνει τις δεξιότητες του για το αντικείμενο του,  να εκπαιδεύεται συνεχώς και να αναβαθμίζει τις γνώσεις του είτε με συνεχή σεμινάρια, πτυχία, είτε πιστοποιήσεις με σκοπό να του παρέχουν βελτιστοποίηση και μέγιστη απόδοση.

Επόμενο βασικό χαρακτηριστικό ενός σωστού επαγγελματία είναι να είναι πάντα στην ώρα του και να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο του. Συνεχείς αργοπορίες μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του ωραρίου, καθυστερήσεις σε meetings,  λανθασμένη αίσθηση του χρόνου δίνουν την εντύπωση στους προϊσταμένους ή στους υφισταμένους ότι η εργασία δεν αποτελεί προτεραιότητα και ότι δεν υπάρχει σωστή εκτίμηση του χρόνου.

Το Dressing Code είναι και αυτό ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Κάθε εργασία απαιτεί έναν συγκεκριμένο κώδικα ενδυμασίας. Ο σωστός επαγγελματίας φροντίζει να τηρεί τον συγκεκριμένο κώδικα που επιβάλει τυπικά ή άτυπα κάθε επιχείρηση. Γενικά τα καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, η επιμελημένη εμφάνιση αποδεικνύουν τη σοβαρότητα και την εκτίμηση που έχει ο κάθε επαγγελματίας για την εργασία του.

Η Ειλικρίνεια και η ακεραιότητα αποτελούν ιδιότητες που χαρακτηρίζουν έναν καλό επαγγελματία. Η τήρηση του λόγου αποτελεί σημαντικό στοιχείο που εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Ο λόγος ενός επαγγελματία δεν αναιρείται ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει τον πιο δύσκολο δρόμο και μάλιστα με κόστος.

Ένας επαγγελματίας δεν ασχολείται με κουτσομπολιά στον χώρο εργασίας και προπάντων όχι μπροστά σε πελάτες. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν ωφελεί κανέναν, δεν έχει να προσδώσει κάτι, ενώ αποπροσανατολίζει και αποσυντονίζει τον υπάλληλο, εργάτη, στέλεχος από τον εκάστοτε στόχο του.

Ο επαγγελματισμός επιβάλλει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων, ο εργαζόμενος, υπάλληλος, στέλεχος ή επιχειρηματίας, να αφήνει πίσω την κακή διάθεση, τα προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα και να συγκεντρώνεται στην ορθή και έγκαιρη εκτέλεση των υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων του και τους στόχους της επιχείρησης. Ο επαγγελματίας όταν περνάει το κατώφλι της εργασίας του αφήνει πίσω τα προσωπικά του θέματα και δεν αφήνει να τον επηρεάσουν. Ουσιαστικά αφοσιώνεται σε αυτό που κάνει προκειμένου να το κάνει άριστα. Η ευγενική συμπεριφορά και προσέγγισή ακόμη και υπό συνθήκες πίεσης δημιουργούν υπεραξία και ενισχύουν το image ενός επαγγελματία. Αντίθετα η επιθετική συμπεριφορά, ο υψηλός τόνος της φωνής, η έλλειψη ψυχραιμίας και σεβασμού είτε προς τον προϊστάμενο, διευθυντή είτε προς τον υφιστάμενο δεν δείχνουν αλλά αντίθετα αποδεικνύουν έλλειψη αυτοκυριαρχίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πανικό, δεν διαχέουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη και τέλος καταστρέφουν το image.

Η υπευθυνότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός επαγγελματίας. Δεν κρύβει τα λάθη του, τα παραδέχεται κάνοντας την αυτοκριτική του και προσπαθεί να μην τα επαναλάβει. Σε συνέχεια των παραπάνω δεν ρίχνει το σφάλμα σε άλλους και ειδικότερα στους υφισταμένους του και αναζητά λύσεις. Δικαιολογίες μπορεί να υπάρχουν αλλά αναφέρονται και αναλύονται μετά την ανάληψη της ευθύνης.

Ο σεβασμός προς τον ανταγωνιστή αποτελεί στοιχείο του επαγγελματισμού. Ένας καλός επαγγελματίας δεν κατηγορεί τον ανταγωνιστή του. Προσανατολίζεται στο να επιδείξει τις δυνατότητες και τα οφέλη του δικού του προϊόντος και υπηρεσίας αποφεύγοντας την υποβάθμιση και την αρνητική κριτική για το προϊόν ή υπηρεσία του ανταγωνιστή του.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει κάποιος προκειμένου να χτίσει τον επαγγελματισμό του. Υπάρχουν όμως και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ανακαλύψει ο καθένας μόνος του, να τα υιοθετήσει και να τα ακολουθεί ως ηθικό κώδικα επαγγελματισμού, χαρακτηριστικά που  αφορούν τις ηθικές αρετές του ανθρώπου και τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ποιότητας της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ο Αμερικανός σκιτσογράφος Frank Tyger, (1929-2011) είπε για τον επαγγελματισμό κάποτε:

«Επαγγελματισμός είναι να ξέρεις πώς να το κάνεις, πότε να το κάνεις και να το κάνεις».

Write a Comment