Αναποφασιστικότητα Αβεβαιότητα Αναβλητικότητα VS Αποτελεσματικότητα Αποδοτικότητα Ανταγωνιστικότητα

favicon

 

Τα 3Α  της ψυχολογίας εναντίον τα 3Α  της επιχειρηματικότητας.

Ο ανθρώπινος παράγοντας κοινός συντελεστής και των δύο, δρα καταλυτικά, στην παραγωγικότητα της επιχείρησης.

Πόσες φορές πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε επιλογές στις ποικίλες εκφάνσεις της ζωής μας; Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε αν η απόφαση και η επιλογή μας είναι η σωστή; Πόσες φορές είπαμε «Άστο για αύριο»;

Φυσιολογικές αντιδράσεις και μέρος της ανθρώπινης υπόστασης.

Τι γίνεται όμως, όταν οι αποφάσεις και οι επιλογές μας αφορούν στην παραγωγικότητα της επιχείρησης μας!

Ο βασικός στόχος είναι πάντα να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα 3Α  της ψυχολογίας, ώστε να κατευθυνθούμε και τελικά να επιτύχουμε τα 3Α της επιχειρηματικότητας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, για να ολοκληρώσουμε τον στόχο αυτόν. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένοι τρόποι, καθώς και βήματα με ιδιαίτερη δυναμική, που μπορούμε να ακολουθήσουμε, να υλοποιήσουμε και που κρίνονται ως ικανές συνθήκες για να διανύσουμε, αυτή τη διαδρομή και τελικά να βρεθούμε από τη μία πλευρά στην άλλη.

Πλαισιώνοντας, τους τρόπους, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να διασχίσουμε τη διαδρομή αυτή, είναι κυρίως δύο:

Συστήνοντας ομάδα εργασίας με τη μεθοδικότητα ενός εξειδικευμένου επαγγελματία ή απλά με την ατομική διαχείριση.

Ο εξειδικευμένος επαγγελματίας στο γνωστικό αντικείμενο που μας απασχολεί μπορεί να μας οργανώσει και να μας κατευθύνει σε βιώσιμα μονοπάτια, με συγκεκριμένη στρατηγική και σταθερά βήματα. Σε αυτήν όμως την περίπτωση, απαραίτητη και ικανή συνθήκη είναι η επένδυση και η ανάπτυξη μίας σχέσης εμπιστοσύνης. Διαφορετικά αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε αναζητούμε, μέσα από το περιβάλλον μας και πραγματοποιούμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές επαφές. Αυτές είναι αρκετές, ώστε τελικά να αποφασίσουμε ποιον θα εμπιστευτούμε να μας βοηθήσει.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η δεύτερη διαδρομή, εκείνη της ατομικής διαχείρισης, δηλαδή της αντιμετώπισης και της επίλυσης των ζητημάτων που μας απασχολούν, με προσωπική βούληση. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να χαρτογραφήσουμε τα δεδομένα μας και να σκιαγραφήσουμε τις κατευθύνσεις μας.

Εάν η επιλογή είναι αυτή, τότε μπορούμε να σας προτείνουμε την ακολουθία τουλάχιστον κάποιων ή όλων των παρακάτω βημάτων, για να βοηθηθείτε και να δομήσετε τη δική σας προσέγγιση:

Διαγνώστε το ζήτημα που σας απασχολεί

Εστιάστε ακριβώς σε αυτό που θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Καταγράψτε το και επικεντρωθείτε στην ουσία του. Θέστε χρονικό ορίζοντα για τη λήψη της οριστική σας επιλογής.

Καθορίστε τα αίτια, τους σκοπούς και τους στόχους του ζητήματος

Συγκεκριμενοποιήστε τα αίτια εμφάνισης του, γιατί πρέπει να λυθεί, τι αναμένετε με την ή τις επιλογές που πρέπει να κάνετε και ποιος θα την ή τις υλοποιήσει.

Πληροφορηθείτε για τις συνθήκες στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης σας

Όσο καλύτερα πληροφορημένοι και γνώστες είστε του περιβάλλοντος που δρα η επιχείρηση σας, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να φτάσετε στο επιθυμητό. Η πληροφορία και η γνώση μπορεί να ενισχύσει τον τρόπο αντίδρασης σας και να ενδυναμώσει την τελική σας επιλογή.   

Διαμορφώστε εναλλακτικά σενάρια προσέγγισης

Αφού γνωρίζετε τι είναι αυτό που σας απασχολεί και τι ακριβώς αφορά, τότε προσπαθήστε να αναπτύξετε διαφορετικά και εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση του.

Μην ξεχνάτε να θέτετε και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.

Αναπτύξτε ένα ισοζύγιο με τα θετικά και τα αρνητικά σε κάθε εναλλακτικό σενάριο

Σχηματίστε ένα Τ και αποδώστε τίτλο σε κάθε σχήμα Τ, όπου θα αποτελεί και το εκάστοτε αυτοτελές εναλλακτικό σας σενάριο. Από τα δεξιά τοποθετήστε τα θετικά και από αριστερά, τα αρνητικά πιθανά αποτελέσματα του σεναρίου σας. Βρείτε, αναζητήστε πιθανότητες και όχι μόνο προβλήματα.

Προσδιορίστε τη διαθεσιμότητα των πόρων της επιχείρησης σας

Αναζητήστε το ανθρώπινο δυναμικό, τους χρηματοοικονομικούς, υλικούς και άϋλους πόρους, που χρειάζονται για την επίτευξη των σεναρίων σας.

Αξιολογήστε τα εναλλακτικά σενάρια

Φυσικό επακόλουθο αποτελεί η κατάληξη σε εκείνα τα εναλλακτικά σενάρια, που εσωκλείουν τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα, τις δυνατότητες και τις ικανότητες υλοποίησης. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα  περιοριστείτε το πολύ, σε δύο έως τρία.

Επιλέξτε το πιο εφικτό σενάριο

Μετά από όλα τα παραπάνω θα είστε πια σε θέση να εφαρμόσετε το επικρατέστερο σενάριο, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε και ως εναλλακτικές, τα υπόλοιπα με τις λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Διαμορφώστε επιμέρους τρόπους υλοποίησης του επιλεγμένου σεναρίου

Σχεδιάστε τον τρόπο που θα κινηθείτε και πως θα το υλοποιήσετε, με ομαλό και καθολικό τρόπο, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, η ορθά δομημένη επιλογή που θα καλύπτει τα 3Α.

Εφαρμογή

Προχωρήστε και εφαρμόστε, καθώς ταυτόχρονα αξιολογείτε, συνεχώς, τα αποτελέσματα, ώστε να αντιμετωπίσετε άμεσα πιθανές αποκλίσεις ή μη υπολογίσιμους παράγοντες επιρροής.

Extra Tips: Μην ξεχνάτε πάντα να ελέγχετε την πρόοδο, μέσω της διαδικασίας της ανασκόπησης και της τροποποίησης, όταν και όποτε χρειαστεί. Ενώ, πάντα μπορείτε να συζητήσετε με άτομα εμπιστοσύνης, ώστε να σας βοηθήσουν, με τη δική τους οπτική. Εξισορροπήστε λογική και συναίσθημα. Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα και μην υιοθετείτε το ίδιο μονότονο στυλ αντιμετώπισης σε όλα τα ζητήματα. Τέλος εμπιστευτείτε την εμπειρία σας και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, που σας έχει ωριμάσει επαγγελματικά και σας έχει προσδώσει τις γνώσεις που χρειάζεστε.

Συμπληρωματικά, θα πρέπει να σας αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με τη ψυχολογία, τα 3Α της, ακολουθούνται συχνά και από ένα τέταρτο, εκείνο της αίσθησης της Αποτυχίας.

Η διαδρομή από τα 3Α της ψυχολογίας στα 3Α της επιχειρηματικότητας είναι δύσβατη, αλλά όχι ακατόρθωτη, με σωστές στρατηγικές κινήσεις και επιχειρηματικές επιλογές.

Καλή σας Επιτυχία!

Write a Comment