Έχετε μία Ευέλικτη Επιχείρηση;

Μήπως η στρατηγική σας χάνει την ουσία της συμβατικής σοφίας; Είστε αποφασισμένοι να δημιουργήσετε νέους ηγέτες με την ίδια ζέση με την οποία επιδιώκετε να λανσάρετε νέα προϊόντα; Η επιχείρησή σας είναι κατασκευασμένη για να αντιδράσει γρήγορα στις αλλαγές;

Ακολουθούν 10 ερωτήσεις για την αξιολόγηση της απόδοσης της επιχείρησής σας.

  1. ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΙΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ; Λειτουργώντας με στόχο την ανταγωνιστική τιμή, την ποιότητα και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι περισσότερες εταιρείες. Αλλά σε έναν κόσμο πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, θα υπάρχει πάντα κάποια εταιρεία που μπορεί να κάνει πράγματα λίγο φθηνότερα ή καλύτερα από ό, τι εσείς. Οι εταιρείες που ευημερούν μακροπρόθεσμα δεν περιορίζονται μόνο στις καλές προσφορές. Αποκτούν πραγματική συμπάθεια για τους πελάτες τους. Πώς αλλιώς να εξηγήσετε τον ενθουσιασμό που εμφανίζουν οι αγοραστές του Διαδικτύου για την Amazon και την ορατή αφοσίωσή της στους πελάτες; Οι άνθρωποι που αγοράζουν μηχανές από τη Harley-Davidson είναι τόσο «τρελοί» για αυτές που η Harley έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για να καθησυχάσει τους πιθανούς πελάτες ότι μπορούν να αγοράσουν μια Harley χωρίς να είναι φανατικοί.

 

  1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΑΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ; Δεν μπορείτε να κάνετε σπουδαία πράγματα εάν είστε ικανοποιημένοι με το να είστε “λίγο καλύτεροι” από τους αντιπάλους σας. Εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε το κέρδος σας, πρέπει να σκεφτείτε διαφορετικά. Αυτό είναι το στρατηγικό μάθημα της κυριαρχίας της Dell στον τομέα των υπολογιστών, της 30ετούς πτήσης της Southwest Airlines στην ανάπτυξη και την κερδοφορία σε μια βιομηχανία με συνεχείς ζημίες και της ταχείας αύξησης της Washington Mutual σε μια βιομηχανία στην οποία οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες μειώνουν τα κόστη τους περικόπτοντας τα υποκαταστήματα, την ποιότητα και τις προσδοκίες των πελατών. Πίσω από την επιτυχία καθεμιάς από αυτές τις εταιρείες είναι στρατηγικές ιδέες που αμφισβήτησαν το status quo στη βιομηχανία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές εταιρείες που σήμερα είναι ηγέτες, τις θεωρούσαν αντικομφορμιστικές, απρόβλεπτες, παρείσακτες. Σήμερα, η απόλυτη δοκιμή επιτυχίας της στρατηγικής είναι η πρωτοτυπία.

  1. ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ; Οι πιο παραγωγικές εταιρείες τείνουν να είναι πιο διασκεδαστικές. Υπάρχει ένας λόγος που η εμπειρία μίας πτήσης με τη Southwest Airlines είναι τόσο διασκεδαστική: η επιχείρηση αξιολογεί τα υποψήφια στελέχη της εν μέρει με βάση την αίσθηση του χιούμορ τους.

Δεν χρειάζεται να δείχνετε σοβαροί και υποτονικοί για να επιβάλλετε την πειθαρχία. Οι άνθρωποι λατρεύουν ένα χώρο εργασίας που δεν δείχνει ότι εκεί ασκείται  αποκλειστικά η εργασία τους. Θέλουν ένα χώρο όπου καλούνται να εκφράσουν την προσωπικότητά τους, να φέρουν τα προσωπικά τους συμφέροντα στο γραφείο,  να γελάσουν καθώς και να λυπηθούν.

Ομοίως, τα πιο επιτυχημένα προϊόντα τείνουν να είναι αυτά που φέρνουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο των πελατών: η Krispy Kreme πουλάει τα donuts σε ένα  πολύχρωμο κατάστημα που διαθέτει παράθυρο από όπου ο πελάτης βλέπει τον εξοπλισμό και τη διαδικασία παραγωγής ντόνατς. Η Commerce Bank, με τους  κομψούς εργαζομένους της, τα κομψά σχεδιασμένα καταστήματα της και τα πολύχρωμα μηχανήματα καταμέτρησης αλλαγών, καταφέρνει να καταστήσει την  τραπεζική (ναι, τραπεζική) μια διασκεδαστική και αξέχαστη εμπειρία.

  1. ΕΙΣΤΕ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ; Η μόνη βεβαιότητα στο επιχειρείν, σήμερα, είναι ότι κάποια κρίσιμα στοιχεία της στρατηγικής σας – το ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι προσδοκίες του πελάτη, τα βασικά οικονομικά του κλάδου – θα είναι διαφορετικά αύριο. Ο χρόνος ημίσειας ζωής[1] μιας εξαιρετικής ιδέας, ενός νέου προϊόντος ή μιας δημοφιλούς καμπάνιας μάρκετινγκ δεν ήταν ποτέ μικρότερος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ικανότητα για αλλαγή έχει γίνει ένα βασικό πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις που ευημερούν μακροπρόθεσμα. Οι καλύτερες εταιρείες μπορεί να θεωρούν το παρελθόν ως πηγή έμπνευσης, αλλά δεν το επιτρέπουν να αποτελέσει δικαιολογία για απομίμηση. Μελετούν την Ιστορία ως οδηγό για συνέχεια, αλλά όχι για επανάληψη.

 Η IBM και η Microsoft έχουν πραγματοποιήσει αριστοτεχνικές αναδιαμορφώσεις στρατηγικών, προσφορές προϊόντων και προτεραιοτήτων Ε & Α (Έρευνας &  Ανάπτυξης) εν όψει δραματικά νέων περιστάσεων – από την έκρηξη του Διαδικτύου μέχρι την αυξανόμενη δημοτικότητα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, στην  κρίσιμη άνοδο των υπηρεσιών Web και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι δύο εταιρείες είναι συνήθως ανταγωνιστές και αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες  με διαφορετικές υποσχέσεις και προϊόντα. Αλλά και οι δύο έχουν κάνει ριζικές (και συχνά δύσκολες) αλλαγές χωρίς να διαλύσουν τα οργανογράμματα τους. Η  αλλαγή, μολονότι έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, έχει γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  1. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ; Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι πελάτες δεν ρωτούν μόνο, τι προϊόντα κάνετε; Ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι αξίες στις οποίες πιστεύετε. Η εταιρεία με τη σαφέστερη αίσθηση του σκοπού κερδίζει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Whole Foods Market καταγράφει την εκπληκτική ανάπτυξη στον τομέα των Σουπερμάρκετ. Η έντονη δέσμευση της εταιρείας για τα φρέσκα, θρεπτικά της προϊόντα κάνει τους πελάτες της να πιστεύουν σε αυτήν αλλά και τους εργαζόμενους να εργάζονται πιστά. Η Starbucks Coffee είναι ένα άλλο παράδειγμα. Στο επίκεντρο της επιτυχίας της δεν είναι απλώς ο καφές premium ή τα μοντέρνα καταστήματα. Είναι η κοσμοθεωρία της γοητείας της προσιτής πολυτέλειας, που συνδέεται με τους πελάτες και προσελκύει ένα συγκεκριμένο είδος εργαζομένου.

  1. ΕΙΣΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ; Η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας σημαίνει την επίτευξη βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων – κάθε τρίμηνο, κάθε εβδομάδα. Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ δημιουργικότητας και εκτέλεσης. Πράγματι, οι πιο καινοτόμες εταιρείες τείνουν να είναι οι πιο πειθαρχημένες όταν πρόκειται να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Αυτό που είναι τόσο αξιοσημείωτο για επιχειρηματικούς παίκτες όπως οι Cisco Systems, FedEx και Wal-Mart είναι ότι συνδυάζουν άψογα τις στρατηγικές αιχμής με πληροφορίες και δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει στα ανώτερα και στα μεσαία στελέχη (που αναλαμβάνουν τα projects σε μία επιχείρηση) να γνωρίζουν πώς «τρέχει» η εταιρεία ανά πάσα στιγμή. Οι επιτυχημένες εταιρείες καταλαβαίνουν ότι αυτό που μετράνε αποκτά σημασία και έτσι δίνουν σημασία σε αυτό που μετράνε.

  1. ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑΛΕΝΤΟ; Δεν μπορείτε να κρατήσετε τους πελάτες σας ευτυχείς εάν ο οργανισμός σας είναι γεμάτος με ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι (ή ατάλαντοι). Και αν θέλετε να γεμίσετε την επιχείρησή σας με μεγάλες ιδέες (βλ. Ερώτηση 2), τότε θα πρέπει να τη γεμίσετε με έξυπνους ανθρώπους. Οι ευέλικτες εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημασία του ταλέντου και για αυτό αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο στοιχείο στις επιχειρήσεις – ποιους προσλαμβάνουν, ποιους προωθούν, πώς δίνουν κίνητρα – εξίσου σοβαρά, εξίσου δημιουργικά, εξίσου αυστηρά όσο αντιμετωπίζουν τη χρηματοδότηση, την Ε & Α ή το μάρκετινγκ.

 Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους π.χ. η Southwest Airlines υπερτερεί από τους αντιπάλους της, που αγκομαχούν βλέποντας την ουρά της. Η  εταιρεία έχει ανάγει σε επιστήμη την αποτελεσματική κινητοποίηση των εργαζομένων και την πρόσληψη ταλαντούχων ατόμων. Η SEI Investments, ένας εκπληκτικά  επιτυχημένος παίκτης σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο, έχει οργανωθεί γύρω από έναν εργασιακό χώρο με ταχύτητα ροής εργασιών, ομαδικότητα, συνεχώς  μεταβαλλόμενο, που την κάνει εξαιρετικά παραγωγική. Αυτές και άλλες εταιρείες κατανοούν ότι ο καλύτερος τρόπος να κερδίσουν τις μάχες τους στην αγορά, είναι  να κερδίσουν τη μάχη στην αγορά ταλέντων.

  1. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ; Οι περισσότερες εταιρείες έχουν χάσει τον ζήλο τους για μετασχηματισμό που βασίζεται στην τεχνολογία. Οι ευέλικτες εταιρείες, όμως, πιστεύουν ότι το Διαδίκτυο παραμένει το πιο ισχυρό εργαστήριο για επιχειρηματικούς πειραματισμούς. Μετατρέπει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι άνθρωποι, τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τους πελάτες και αλλάζει συνεχώς τα οικονομικά ολόκληρων κλάδων.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σήμερα, από μια πρωτότυπη διορατική στρατηγική που τροφοδοτείται από μια έξυπνη εφαρμογή  υπολογιστών και επικοινωνίας. Αυτή είναι η καινοτόμος φόρμουλα πίσω από τη θαυμαστή ανάπτυξη του eBay. Η διορατικότητα: η φυσική επιθυμία για εμπόριο  “από άνθρωπο σε άνθρωπο”, που έγινε αβίαστη από το Διαδίκτυο.

Αυτή είναι, επίσης, η φόρμουλα πίσω από την εκρηκτική ανάπτυξη του Ομίλου Apollo και του δικού της διαδικτυακού University of Phoenix. Η διορατικότητα: μια εκρηκτική ζήτηση για διά βίου μάθηση, ειδικά ανάμεσα στους πολυάσχολους ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, η Cemex αξιοποίησε την επανάσταση στις επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας για να δημιουργήσει μια εντελώς νέα προσέγγιση για την παράδοση τσιμέντου σε εργοτάξια, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής για την αναμόρφωση μιας παλαιάς επιχείρησης.

  1. ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ; Το να είσαι γρήγορος δεν σημαίνει να είσαι απερίσκεπτος. Αλλά οι εταιρείες υψηλής ευελιξίας κατανοούν το κόστος του δισταγμού και της καθυστέρησης, είτε να ανταποκριθούν σε μια καταγγελία πελάτη, είτε να ξεκινήσουν ένα νέο προϊόν. Οι επιτυχημένες εταιρείες γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι εξίσου πολύτιμος πόρος με το χρήμα.

 Η δέσμευση για την ταχύτητα εξηγεί την επιτυχία της Progressive, μια γρήγορη εταιρεία σε μια βιομηχανία που είναι αναμφισβήτητα αργή: την ασφάλιση. Η εταιρεία  μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι ρυθμίζει τις αποζημιώσεις οδικών ατυχημάτων, πριν οι ανταγωνιστές της μάθουν ότι υπήρξε ατύχημα. Η Electronic  Arts, μια αληθινή υπερδύναμη της βιομηχανίας παιχνιδιών, είναι μια άλλη εταιρεία που είναι σοβαρή για το χρόνο, διασφαλίζοντας ότι οι ομάδες προγραμματισμού  της πληρούν τις απαιτητικές προθεσμίες, ακόμη και όταν επιδιώκουν την πρωτοποριακή δημιουργικότητα. Το μυστικό: μια βιβλιοθήκη intranet που επιτρέπει στους  προγραμματιστές να μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές και τεχνολογίες μεταξύ τους σε ολόκληρη την εταιρεία. Με το να εργάζονται όλοι πιο έξυπνα, ο καθένας  λειτουργεί πιο γρήγορα.

  1. ΈΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΗΓΕΤΩΝ; Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ηγεσία από το όραμα και το χάρισμα του CEO. Η πιο αποτελεσματική μορφή ηγεσίας είναι η ηγεσία της Βάσης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα χαμηλότερα σημεία του οργανογράμματος, γνωρίζουν περισσότερα για την επιχείρηση από ότι εκείνοι στην κορυφή. Οι «στρατιώτες» βρίσκονται σε καλύτερη θέση να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Οι «Στρατηγοί», απλά προμηθεύουν τις πηγές και την ελευθερία κινήσεων και αρμοδιοτήτων.

  Οι εταιρείες με τους πιο σίγουρους και αφοσιωμένους ηγέτες στις χαμηλότερες και βαθύτερες βαθμίδες είναι οι εταιρείες που κερδίζουν.

Η Royal Dutch / Shell Group, μια γιγαντιαία επιχείρηση σε μία από τις βασικότερες βιομηχανίες στον κόσμο, έχει διατηρήσει ένα πνεύμα ανάπτυξης και καινοτομίας εν μέρει μέσω του προγράμματος Game Changer, το οποίο παρέχει στους «Στρατιώτες» της, τις δυνατότητες και την ελευθερία κινήσεων έξω από την       καθιερωμένη ιεραρχία.

Η Nucor, μία από τις καλύτερες εταιρίες σε μια άλλη βασική βιομηχανία, είναι διάσημη στο να πιέζει την αρμοδιότητα για λήψη αποφάσεων στο βάθος της ιεραρχίας της και να αναζητά εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και μεσαία στελέχη που δουλεύουν με το μυαλό τους καθώς και με τους μυς τους.

[1] Χρόνος Ημίσειας Ζωής: ο χρόνος στον οποίο η αξία ή η ποσότητα, μειώνεται στο ½ της αρχικής.

Write a Comment