Πως να Επιλέξετε Knowledge Συνεργάτες

favicon

 

Σε προηγούμενα άρθρα κάναμε λόγο για τους knowledge συνεργάτες σας, (Επιχειρήσεις σε ….κρίση), για την “βαρύτητα ερμηνείας” των αριθμών μιας επιχείρησης από έναν expert ή έναν μη expert (Η Σημασία Παρακολούθησης και Ερμηνείας των Αριθμών) και τους κινδύνους που περικλείουν οι παραπάνω επιχειρηματικές αποφάσεις.

Η σημερινή οικονομική-πολιτική συγκυρία που διανύει η Ελληνική κοινωνία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, πρωτόγνωρη, με διάρκεια και έντονα υφεσιακή. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να βρουν έναν βηματισμό που θα ενισχύσει την ομαλή λειτουργία τους και τη βιωσιμότητα τους. Ουσιαστικά χρειάζονται Στρατηγική. business_153957728

Μία διαδικασία που σε μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, χαράζεται πρόχειρα και χωρίς συστηματικότητα, αποτελώντας μόνο ασκήσεις “επί χάρτου” που απομένουν στα χαρτιά ή αποδεικνύονται λανθασμένες.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη στρατηγικής;

Πως χαράζεται μια στρατηγική, ποιοι συμμετέχουν και ποιοι πρέπει να αποτελούν την Ομάδα Έργου που θα συμμετέχουν στη χάραξή και υλοποίηση της;

Με ποιο τρόπο η Στρατηγική μπορεί να γίνει αποτελεσματική;

Σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό η στρατηγική μιας επιχείρησης χαράσσεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία και χωρίς συνήθως τη συμβολή ή υποστήριξη κανενός.

Για τον επιχειρηματία η χάραξη της στρατηγικής υλοποιείται μέσα από 3 καθοριστικές επιλογές:

  • Torn newspaper headlines depicting business strategyΝα πορευτεί μόνος του χωρίς τη συμβουλή κάποιου knowledge συνεργάτη, μία επιλογή κυρίως λόγω του κόστους.
  • Να πορευτεί συμβουλευόμενος τους υφιστάμενους υπαλλήλους που εμπιστεύεται, θεωρώντας ότι ίσως αποκομίσει κάποια χρήσιμη γνώμη ή πληροφορία.
  • Να πορευτεί συνεργαζόμενος με knowledge συνεργάτες.

Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις δημιουργούνται ρίσκα και με την πιθανότητα του λάθους να είναι παρούσα σε όλες τις περιπτώσεις.

Στην 1η περίπτωση, όταν επιλέγει κάποιος να πορεύεται μόνος, ακόμη και αν υπάρχει γνωστικό υπόβαθρο, αποτελεί λόγο χωρίς αντίλογο.

Στη 2η και 3η περίπτωση, υπάρχει λόγος και αντίλογος, αλλά εισέρχεται η έννοια της αξιολόγησης του αντίλογου (θα πάρει κάποιος νομική συμβουλή από γιατρό ή ιατρική συμβουλή από δικηγόρο;)

Οι πιθανότητες του λάθους θεωρητικά ολοένα και περιορίζονται καθώς η επιλογή αλλάζει από τη 2η στην 3η περίπτωση.

Οι BizExperts πιστεύουμε ότι η επιλογή ενός εξειδικευμένου Knowledge συνεργάτη αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας στρατηγικής, αναβαθμίζει την οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα ο επιχειρηματίας και οι υπάλληλοι, ενώ εισάγει νέους γενικότερους τρόπους δράσης και αντίδρασης.

k11

Πως όμως αναγνωρίζει η επιχείρηση ή ο επιχειρηματίας ότι ο Knowledge Συνεργάτης είναι όντως βαθύς γνώστης του αντικειμένου; Ότι έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να βοηθήσει και να υπηρετήσει τους σκοπούς της επιχείρησης με τις γνώσεις και την εμπειρία του; Ότι μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της επιχείρησης από την πρώτη στιγμή και να προσαρμοστεί άμεσα και γρήγορα;

Η επιλογή ενός Knowledge Συνεργάτη δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση και δεν πρέπει να μοιάζει καθόλου με μια απλή πρόσληψη που πραγματοποιείται με τη συλλογή ενός βιογραφικού και καταλήγει με μία συνέντευξη.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα tips και συμβουλές που μπορούν να φανούν χρήσιμες για την επιλογή Knowledge Συνεργατών σας.

Ξεκινήστε από το δεδομένο ότι ως επιχειρηματίας δεν γνωρίζεται τα πάντα!  Προβείτε μόνος σας στην πρώτη επιχειρηματική διάγνωση, προσπαθώντας να εντοπίσετε τα σημεία που πάσχει η επιχείρηση και χρειάζεστε βοήθεια, μέσα από αυτογνωσία και αυτοκριτική. Στη συνέχεια αναζητήστε με τρόπους που θα επιλέξετε εσείς, τους Knowledge Συνεργάτες σας. Συστήνουμε  να απευθυνθείτε σε άλλους επιχειρηματίες του φιλικού ή επιχειρηματικού περιβάλλοντος σας.

Κατά τη συνάντηση ή τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν σας προτείνουμε να:

  • Μη διστάζετε να ζητήσετε συστάσεις.k22
  • Επικοινωνήστε με τις συστάσεις που θα σας δοθούν και επιβεβαιώστε τις πληροφορίες που εσείς χρειάζεστε για να αξιολογήσετε.
  • Ζητήστε το προφίλ της εταιρίας ή τα βιογραφικά των ανθρώπων (αν πρόκειται για ομάδα) που θα συνεργαστείτε.
  • Μελετήστε τα βιογραφικά Knowledge Συνεργατών και επικεντρωθείτε στα project που έχουν συμμετάσχει ή έχουν εκτελέσει.
  • Μη διστάσετε να ζητήσετε να σας αναφέρουν τα αποτελέσματα των project που έχουν εκτελέσει ή έχουν συμμετάσχει οι μελλοντικοί συνεργάτες σας! Ζητήστε τη σύμφωνη γνώμη τους, αν θα μπορούσατε να τα επιβεβαιώσετε με τις επιχειρήσεις που έγιναν δέκτες των προαναφερόμενων project.
  • Μη διστάσετε να ζητήσετε ένα δοκιμαστικό δείγμα της δουλειάς τους, που έχει εφαρμογή στη δική σας επιχείρηση. Μια δωρεάν χρηματοοικονομική ανάλυση ή ένα μικρό δείγμα της πρώτη, δικής τους, επιχειρηματικής διάγνωσης θα ήταν ένα πολύ καλό crash test.
  • Δημιουργείστε μια λίστα (check list) βαθμολογίας (προτείνουμε από το 1 μέχρι το 10) για τον καθένα με κριτήρια  που θέλετε και ζητάτε εσείς (σας προτείνουμε την ευχέρεια λόγου, σταθερότητα και τεκμηρίωση του, παρουσιαστικό, γνώση αντικειμένου, παρουσίαση δείγματος εργασίας, αξιόλογο ή μη βιογραφικό). Συμπληρώστε την μόνος σας και μη βαθμολογήσετε βιαστικά. Η παραπάνω check list θα σας βοηθήσει να επιλέξετε.
  • k55Ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα επιχειρηματικά εργαλεία που χρησιμοποιούν.
  • Προβληματιστείτε όταν σας ζητούν υπέρογκα ποσά και στο τέλος συμβιβάζονται με πολύ λιγότερα. Δε σημαίνει πάντα ότι πετύχατε μια καλή συμφωνία, ούτε ότι οι συνεργάτες που διαπραγματεύεστε υποβαθμίζουν τη δουλειά τους ή τις ικανότητες τους. Αναζητήστε τους λόγους που το κάνουν.
  • Να έχετε υπόψη σας ότι πάντα υπάρχει σχέση μεταξύ της αξίας της αμοιβής και της δυσκολίας εκτέλεσης ενός project σε συνδυασμό και με τον απαραίτητο χρόνο εκτέλεσης.
  • Συγκρίνεται τα κέρδη που θα αποκομίσει η επιχείρηση από την ολοκλήρωση ενός project ή μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε σχέση με την αμοιβή του συνεργάτη.
  • Να ξέρετε ότι η κοστολόγηση της υπηρεσίας ενός Knowledge Συνεργάτη έχει υποκειμενικό χαρακτήρα και δεν είναι αντικειμενική. Να είστε σίγουροι όμως ότι έχουν υπολογιστεί οι εργατοώρες, η σημαντικότητα του project, τα οφέλη που θα αποκομίσει η επιχείρηση, η αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία του συνεργάτη, το επίπεδο σπουδών.
  • Λάβετε τρεις τουλάχιστον προσφορές συνεργασίας και αναζητήστε ανάλογες τιμές στη παροχή υπηρεσίας που υπάρχουν στην αγορά. (πχ οι τιμές ενός Business Plan ξεκινούν από 300€ και μπορεί να φτάσουν τις 15.000 – 20.000€). Φυσικά, δε σημαίνει πάντα ότι μια ακριβή προσφορά αντικατοπτρίζει την υψηλή ποιότητα, ούτε και ούτε μια χαμηλή τιμή την υποβαθμισμένη.
  • Μη λυπάστε να πληρώσετε τον συνεργάτη σας, ειδικά αν έχει αποδείξει την αξία του και μάλιστα με νούμερα. Θα τον χάσετε, γιατί κάποιος άλλος θα χαίρεται, όταν τον πληρώνει γιατί θα κερδίζει. Η μεταξύ σας σχέση πρέπει να είναι win – win.

Μη ξεχνάτε:biz1

  • Οι συνεργάτες σας και μάλιστα οι εξωτερικοί πρέπει να δίνουν εξετάσεις για τη συνεργασίας σας κάθε μέρα.
  • Tα αποτελέσματα της δουλειάς ενός Knowledge συνεργάτη είναι πάντα μετρήσιμα.
  • Πρέπει να είστε δέκτης αριθμών που το αποδεικνύουν ή το διαψεύδουν.

Στο σημερινό μας άρθρο προσπαθήσαμε να σας προσφέρουμε μερικά χρήσιμα tips που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα και θα σας βοηθήσουν στην επιλογή των Knowledge συνεργατών σας.

Write a Comment