Πως επιλέγουν ξενοδοχεία οι τουρίστες μέσω του διαδικτύου

favicon

Ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή αλλιώς οι μισοί Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο προκειμένου να οργανώσουν τα ταξίδια τους. Παράλληλα το 49%, ή διαφορετικά οι μισές τουριστικές αφίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνονται διαδικτυακά.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα διαπιστώνεται δραματική υστέρηση στην παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων στο διαδίκτυο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι τουριστικές αφίξεις στη χώρα που προέρχονται από το διαδίκτυο να μην ξεπερνούν το 10%.

Πως οργανώνουν διαδικτυακά τα ταξίδια τους οι χρήστες;

Αρχικά απευθύνονται στα μεγάλα sites μέσω των οποίων μπορούν να εντοπίσουν κατάλυμα στον επιθυμητό προορισμό και φυσικά στο διαθέσιμο budget και με τις επιθυμητές για τον καθένα ανέσεις. Εντοπίζοντας έναν περιορισμένο αριθμό καταλυμάτων στα συγκεκριμένα sites, αναζητούν την αξιολόγηση και σχόλια προηγούμενων πελατών, είτε στα ίδια τα booking sites, είτε σε διαδικτυακές πύλες όπως το Trip Advisor. Παράλληλα αναζητούν τα καταλύματα στις μηχανές αναζήτησης, προκειμένου να δουν περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και video, στην επίσημη ιστοσελίδα των καταλυμάτων και στους Social Media λογαριασμούς τους.

Τι περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη παρουσία τουριστικών επιχειρήσεων στο διαδίκτυο;

Η ολοκληρωμένη παρουσία μία τουριστικής επιχείρησης στο διαδίκτυο, αφορά όλες τις μηχανές αναζήτησης και sites στα οποία μπορεί να αναζητήσει κατάλυμα ο χρήστης του διαδικτύου. Η σύγχρονη εταιρική εικόνα, ονομασία και λογότυπο, η τεχνολογικά προηγμένη και καλαίσθητη ιστοσελίδα, η επαγγελματική παρουσία στα μεγαλύτερα booking sites και τα δημοφιλέστερα Social Media, καθώς και η διαρκής ενημέρωση τους με στοχευμένο και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, θεωρούνται προϋποθέσεις. Παράλληλα οι τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες διεκδικούν μερίδιο της αγοράς του διαδικτύου φροντίζουν να έχουν υψηλή βαθμολογία και διαδραστική σχέση με τους πελάτες τους, στα εργαλεία στα οποία αξιολογούνται τα καταλύματα όπως είναι το TripAdvisor και τα Social Media.

Αρκεί η ολοκληρωμένη παρουσία στο διαδίκτυο ή υπάρχουν περιθώρια “επιθετικής” πολιτικής;

Με τον όρο “επιθετική” πολιτική στην αγορά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη διαφήμιση. Αρκεί για μία τουριστική επιχείρηση να μπορεί να τη βρει ένας υποψήφιος πελάτης που την αναζητά. Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να απευθύνεται και η ίδια μέσω της διαφήμισης, σε όσους οργανώνουν μεν τα ταξίδια τους διαδικτυακά, αλλά δεν τη γνωρίζουν ή δεν την αναζητούν; Η διαδικτυακή διαφήμιση σήμερα αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο προώθησης και προβολής όλων των ειδών επιχειρήσεων και μάλιστα με εξαιρετικά περιορισμένο κόστος σε σχέση με τη διαφήμιση στα παραδοσιακά μέσα. Προνομιακά πεδία διαφήμισης αποτελούν το Facebook, καθώς και η Google. Την ίδια ώρα βέβαια, οι σύγχρονες και ολοκληρωμένες παρουσιάσεις σε Tour Operators θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Πως επαναλαμβάνεται η επιτυχία;

Η επικοινωνία μίας τουριστικής –και όχι μόνο- επιχείρησης δεν τελειώνει στο check out. Μεγάλο μέρος των πελατών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων είναι οι επανερχόμενοι πελάτες, οι οποίοι έμειναν ικανοποιημένοι από τη διαμονή τους και επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους. Προς αυτή την κατεύθυνση οι τουριστικές επιχειρήσεις διατηρούν τακτική επαφή με το πελατολόγιό τους, τόσο μέσω των Social Media όσο και με πρακτικές e-mail marketing (Newsletters).

Write a Comment