Η Μέθοδος Στρατηγικής του…..Κροκοδείλου!

Ο κροκόδειλος, ένας από τους σημαντικότερους θηρευτές από την εποχή των δεινοσαύρων, έχει αξιολογηθεί για τις εξελιγμένες του κυνηγητικές τεχνικές.

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η υπομονετική και καμουφλαρισμένη παραμονή του μέσα στο υγρό περιβάλλον αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκτελέσει στρατηγικά την τακτική του.

Μία τακτική που έχει υιοθετηθεί και αναπτυχθεί από το είδος του για επιβίωση και η οποία αν προσαρμοστεί και μεταφραστεί σωστά μπορεί να παράξει εποικοδομητική μέθοδο στρατηγικής.

Πώς μπορούμε να συζητάμε για κοινές πρακτικές που να λειτουργούν θετικά και μεθοδικά, στο επιχειρείν και στην καθημερινότητα μας;

Η απάντηση στο παρόν ερώτημα μπορεί να δοθεί αν προχωρήσουμε σταδιακά, αποκωδικοποιώντας τα βήματα της δράσης και αντιπαραβάλλοντας τις μεθοδικές κινήσεις με τη χρηστικότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής τους στην απλή καθημερινότητα και στην πολύπλοκη, της επιχειρηματικότητας.

Η αρχή εντοπίζεται στα πρώτα στάδια δράσης, ξεκινώντας από τον εντοπισμό και την ενέδρα.

Αναγνωρίζοντας και επεξηγώντας τις φυσικές κινήσεις του θηρευτή αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές ενεργοποιούνται μόλις διακρίνει και στοχεύσει στην κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζεται με υπομονή περιμένοντας καρτερικά να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή.

Προχωρώντας στην πρώτη αποκωδικοποιημένη ενέργεια και αντιπαραβάλλοντας την στο δικό μας περιβάλλον, αυτή προσδιορίζεται ως η αναγνωριστική προσέγγιση του θέματος, η διάγνωση της σημαντικότητας του και η διαμόρφωση της στρατηγικής τακτικής που θα ακολουθήσουμε. Ουσιαστικά, έχοντας προσδιορίσει το θέμα μπορούμε να αξιολογήσουμε το βαθμό της κρισιμότητας του, ώστε  να σχεδιάσουμε και να προβούμε σε ενέργεια.

Τι κάνει όμως ο θηρευτής;

Αναμένει μέχρι να σιγουρευτεί ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να πράξει!

Συνεχίζοντας την αποκωδικοποίηση και υιοθετώντας τις επόμενες κινήσεις του θηρευτή, δεν επιλέγουμε την άτακτη αντίδραση αλλά με σύνεση, υπομονή, ορθή σκέψη και προσήλωση στον στόχο αναμένουμε τη σωστή στιγμή.

Ο χρόνος που κερδίζεται από την κατάστρωση της στρατηγικής κροκοδείλου δρα θετικά  στην ανάπτυξη μίας ορθά δομημένης κίνησης, λεκτικής ή μη.

Φυσικά, δεν υπάρχει πάντα ο απαραίτητος χρόνος για να λειτουργήσουν με τον σωστό τρόπο όλα τα παραπάνω, αλλά μας δίνεται η δυνατότητα να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε πρώτα πριν δράσουμε ή απλά αντιδράσουμε.

Αφήστε τον συνομιλητή σας να μιλήσει, να δράσει και συλλέξτε τις απαραίτητες πληροφορίες από τον ίδιο, κερδίστε τον απαραίτητο χρόνο για να καταστρώσετε στο μυαλό σας την κατάλληλη στρατηγική για να ανταποκριθείτε σε κάθε κάλεσμα, θετικό ή αρνητικό,  ή απλά για να το προσδιορίσετε.

Η μέθοδος δεν τελειώνει όμως στο στάδιο αυτό! Υπάρχει και η πράξη του θήτη μέσα στο νερό για να επιτύχει τον τελικό στόχο του, την επιβίωση του!

Μεταφράζοντας την τελευταία κίνηση και προσαρμόζοντας τη σωστά στη διαδικασία αυτή, πρέπει να αναπτύξουμε εκείνη τη δεξιότητα που θα κρατήσει τον συνομιλητή μας προς την κατεύθυνση του στόχου που έχουμε αρχικά θέσει.

Συνεπώς, η προσήλωση στον στόχο αποτελεί το κοινό αλλά και ουσιώδεις στοιχείο της στρατηγικής τεχνικής, ενώ οι κινήσεις ή ενέργειες είναι απλά οι διαδικασίες για την επίτευξη του.

Στο τέλος, το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα κρίνει τις ικανότητες επιτυχίας μας και τις τυχόν αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση μη ομαλής ή πλήρους εφαρμογής.

Συνοψίζοντας την αντιπαραβολή, τα βήματα της ενεργοποίησης μας, σύμφωνα με τη μέθοδο του κροκοδείλου διακρίνονται στα εξής:

  • Αναγνώριση
  • Διάγνωση
  • Αξιολόγηση
  • Στρατηγική
  • Προσήλωση στον στόχο
  • Αποτέλεσμα

Από την άλλη πλευρά στον κόσμο του επιχειρείν, εφαρμόζεται το στρατηγικό μάνατζμεντ όπου αφορά ένα σύνολο αποφάσεων και ενεργειών που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της αποτελεσματικότερης στρατηγικής για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων. Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας οι μάνατζερ καθορίζουν σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των στόχων τους λαμβάνοντας στρατηγικές αποφάσεις.

Το βασικό μοντέλο του στρατηγικού μάνατζμεντ περιλαμβάνει τις παρακάτω διαδοχικές φάσεις:

  • Ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος
  • Διαμόρφωση στρατηγικής, καθορίζοντας την αποστολή, τους στόχους και τις πολιτικές
  • Υλοποίηση στρατηγικής εφαρμόζοντας τα παραπάνω
  • Αξιολόγηση, έλεγχος, αναπροσαρμογή στρατηγικής

Σε γενικές γραμμές παρατηρούμε ότι τόσο τα αποκωδικοποιημένα βήματα της τεχνικής του κροκοδείλου, όσο και της στρατηγικής του μάνατζμεντ συγκλίνουν σε μία μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Μία διάγνωση που ενισχύει τη δύναμη της ορθής στρατηγικής,  αναπτυσσόμενη μέσα από συγκεκριμένα βήματα.

Στην καθημερινότητα, τα βήματα αυτά έχουν διευρυμένο πεδίο εφαρμογής και μπορούν να υιοθετηθούν τόσο στην απλή, όσο και στην επιχειρηματική ζωή, από μία απλή ή επαγγελματική συζήτηση μέχρι και τον σχεδιασμό, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο.

Συνοψίζοντας στο σημερινό μας άρθρο οι Bizexperts, προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε  δοκιμασμένες για την αποτελεσματικότητα τους στρατηγικές τεχνικές, πρακτικές στην επικοινωνία και το επιχειρείν με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της επίτευξης των στόχων που ήδη έχουν τεθεί από πριν.

Write a Comment