Εμπειρία VS Εκπαίδευση
Πρόκειται για μια συζήτηση τόσο παλιά και ιδιαίτερα σχετική λόγω της κρίσης και της ανεργίας. Όταν οι νέοι άνθρωποι εισέρχονται στον κόσμο της εργασίας ή σκέφτονται μια αλλαγή στη σταδιοδρομίας τους, ίσως να αναρωτιούνται:
Τι είναι ποιο σημαντικό ; Η εμπειρία από ένα πτυχίο, ή το αντίστροφο;. Ποια είναι η επαγγελματική εμπειρία που ισοδυναμεί με το πτυχίο Bachelor;
Τα επιχειρήματα πολλά και από τις δύο πλευρές, αξιοσημείωτες όμως είναι οι παρακάτω παρατηρήσεις:
- Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποδεικνύει μόνο ότι κάποιος μπορεί να πετύχει στον ακαδημαϊκό χώρο, όχι όμως και σε μια πραγματική δουλειά.
- Μια επιτυχία στην πραγματική εργασία ενδέχεται να σημαίνει πολλά περισσότερα από μια επιτυχία στην εκπαίδευση.
- Η επαγγελματική εμπειρία δεν παρέχει απαραίτητα και τις δεξιότητες που κάποιος χρειάζεται για την επόμενη του εργασία.
- Ένας υψηλός βαθμός πτυχίου ίσως να αντικατοπτρίζει ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων (το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε δεξιότητες εργασίας).
Η πραγματικότητα της συζήτησης εμπειρίας και εκπαίδευσης είναι ότι κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα δεν μπορεί να καλύψει όλες τις πιθανές καταστάσεις των αιτούντων για εργασία, και της επιτυχής σταδιοδρομίας.
Στο σημερινό μας άρθρο οι Bizexperts θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τόσο τα οφέλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και αυτά της εμπειρίας. Ξεκινώντας τη διερεύνηση θα πρέπει να αναφέρουμε ένα γεγονός που θεωρείται δεδομένο.
Η ύπαρξη Δεξιοτήτων.
Οι δεξιότητες είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη καριέρα στο μέλλον:
Ο George D. Kuh (επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις) δηλώνει «έρευνες δείχνουν ότι η εργασία κατά τη διάρκεια του κολλεγίου σχετίζεται με την απόκτηση τέτοιων δεξιοτήτων, τις οποίες προτιμούν οι εργοδότες και ειδικότερα την ομαδική εργασία και τη διαχείριση του χρόνου».
Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε όλοι μας για τη σημασία ενός πτυχίου κυρίως από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, η οποία υποστηρίζει ότι διδάσκει μεταβιβάσιμες δεξιότητες όπως η δυνατότητα έρευνας, ανάλυσης και διαχείρισης χρόνου. Επιπλέον, ο βαθμός του πτυχίου ενδέχεται να δείξει στους εργοδότες την ικανότητα αντίληψης, μάθησης και διαχείρισης των πληροφοριών. Με τρείς λέξεις ότι:
‘κάποιος μαθαίνει γρήγορα’
Ένα πτυχίο που αποκτήθηκε 20 έτη πριν, σήμερα ίσως να είναι άχρηστο αν δεν συνοδεύεται από τη σχετική εργασιακή εμπειρία των 20 ετών.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές μεταβλητές.
Από την άλλη πλευρά, ένας επιχειρηματίας ενδέχεται να ισχυριστεί ότι η εμπειρία είναι καθοριστική. Όταν κάποιος εισέρχεται στον στίβο της εργασίας ακούει ότι θα πρέπει πρώτα να «μάθει τη δουλειά» για να αποκτήσει μια εμπειρία.
Η αλήθεια όμως δεν είναι τόσο απλή, εκπαίδευση ή εμπειρία; Υπάρχουν εργοδότες που θέλουν και μάλιστα απαιτούν και τα δύο. Μια πρόσφατη έρευνα από τους ειδικούς της πρόσληψης Universum διαπίστωσε ότι το 58% των κορυφαίων εργοδοτών εκτιμούν την επαγγελματική πείρα μεταξύ των πτυχιούχων περισσότερο από ότι τους βαθμούς ή το όνομα του πανεπιστημίου τους.
Ουσιαστικά αν κάποιος επενδύει στον εαυτό του συνεχώς μέσω της εκπαίδευσης, καλό είναι να εξετάσει σειρές μαθημάτων (sessions) τα οποία συνδυάζουν την πρακτική εκπαίδευση με την ακαδημαϊκή μελέτη.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αν κάποιος βρίσκεται ήδη στον στίβο της εργασίας, ένας καλός εργοδότης θα του προσφέρει και χρόνο και πόρους για να σπουδάσει και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις του. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας μέσω της απομακρυσμένης εκμάθησης.
Οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν ένας υποψήφιος να διαθέτει τόσο τις θεωρητικές όσο και πρακτικές δεξιότητες. Η μελέτη της Universum διαπίστωσε ότι το 48% των εργοδοτών επιλέγουν υποψηφίους λόγω της προσωπικότητάς τους. Επίσης κάποιος μπορεί να μάθει και να αποκτήσει δεξιότητες τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην εργασία του, αλλά και στο σπίτι. Η κοινωνικοποίηση, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει κάποιον στη συνεργασία με άλλους.
Οι bizexperts εκτιμούμε ότι η ιδανική περίπτωση είναι ο υποψήφιος για εργασία να μπορεί να δείξει ότι διαθέτει και την εκπαίδευση και την εμπειρία τα οποία εξασφαλίζουν την καλύτερη απόδοση στην εργασία. Για να καταλήξει όμως κάποιος σε αυτόν τον συνδυασμό, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσει μια πιο αργή διαδρομή μέσα από το ταξίδι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να έχει διαθέσιμο χρόνο για εργασία. Το δεδομένο είναι ότι θα χάσει χρόνο, αλλά θα καταλήξει να διαθέτει και την εμπειρία και την εκπαίδευση.
Write a Comment