Social Media and Business
«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί… followers».
Στην εποχή του Διαδικτύου και της κοινωνικής δικτύωσης τίποτα δεν μένει πια το ίδιο – ούτε καν οι προσφωνήσεις! Το Facebook, το Twitter, το YouTube και άλλα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο, σε βασικούς τομείς όπως η ψυχαγωγία, η ενημέρωση και η επαφή με φιλικούς κύκλους. Το μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις, ωστόσο, είναι να αξιοποιήσουν αυτόν τον “κόσμο” για την προώθηση των προϊόντων τους, μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία με τους καταναλωτές. Όσο απλό και αν ακούγεται, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς στα social media οι παραδοσιακοί κανόνες της επικοινωνίας ανατρέπονται. Στη σημερινή εποχή του διαδικτύου, η θεωρία που αντιλαμβάνεται τους καταναλωτές ως παθητικούς δέκτες, έχει ανατραπεί πλήρως και ο χρήστης έχει πλέον θέση ισότιμου συνομιλητή τον οποίο οι εταιρίες οφείλουν να αφουγκράζονται.
«Αρχίστε τον διάλογο!»
Η αλληλεπίδραση και η διαδραστικότητα αποτελούν τις δύο έννοιες-κλειδί για την εταιρική επικοινωνία στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν να αγαπούν τα social media, αδυνατούν να τα αντιληφθούν ως κάτι διαφορετικό από έναν διαδικτυακό «κράχτη». Σύμφωνα με έρευνες , το ποσοστό των ελληνικών εταιριών που έχουν αντιληφθεί τη σημασία της διάδρασης ως μέρος της επικοινωνιακής τους στρατηγικής είναι εξαιρετικά χαμηλό. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2010. Ωστόσο, μόλις το 30% των εταιριών που χρησιμοποιούν το Facebook και το 18% των εταιριών που χρησιμοποιούν το Twitter απαντούν στους χρήστες. Επίσης το 39% των στελεχών εμπορικών εταιριών ανέφεραν ως «μειονεκτήματα» της χρήσης των social media την δυσκολία ελέγχου και διαχείρισης της πληροφόρησης. Το 38% εξ αυτών παραπονέθηκαν για έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της διαχείρισης των social media, ενώ το 35% εξέφρασαν τον – διόλου αμελητέο – φόβο διάχυσης αρνητικής φημολογίας για την επιχείρηση, αν αυτή «τολμήσει» να εκτεθεί στο αχανές τοπίο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
“Μιλήστε όταν έχετε κάτι να πείτε”
Πολλές επιχειρήσεις πέφτουν στην παγίδα της παραγωγής υπερβολικού όγκου διαφημιστικών μηνυμάτων, γεγονός που αποξενώνει τους χρήστες του διαδικτύου που αποτελούν τους τελικούς καταναλωτές. Δεν είναι η ποσότητα των “like” που έχει σημασία αλλά η κοινότητα που θα κατορθώσει μια επιχείρηση να δημιουργήσει γύρω από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Tip: Το μήνυμα πλέον δεν ελέγχεται στα social media. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί όσο εύκολα μπορεί να γίνει γνωστό, και πετυχημένο ένα Brand το ίδιο εύκολα, με μια λάθος κίνηση, μπορεί να συμβεί το αντίθετο.
Write a Comment