Στη δύση του 20ου αιώνα, ο μεγάλος ανταγωνισμός και η πτώση των τιμών, κατάφεραν δυνατά πλήγματα στις πωλήσεις και την κερδοφορία της CompUSA.
Ο μεγαλύτερος διανομέας Η/Υ στις ΗΠΑ, βρισκόταν στο κρεβάτι της εντατικής, για όλη τη διετία 1998-1999, με τους αναλυτές να περιμένουν πότε ο καρδιογράφος θα σταματήσει να κινείται κάθετα και θα σημάνει το θάνατο της εταιρίας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι κατασκευαστές Η/Υ (OEM), όπως η Dell, Tandy κ.α. ξεκίνησαν να προωθούν τα προϊόντα τους, με άμεσο τρόπο, προς τους καταναλωτές. Μειώθηκε, έτσι, η ισχύς των παραδοσιακών καναλιών διανομής, δηλαδή οι διανομείς που διέθεταν εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων.
Πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες, η ίδια η CompUSA προχώρησε σε μία σειρά λανθασμένων κινήσεων. Σε μία προσπάθεια να επεκτείνει το δίκτυο διανομής της, εξαγόρασε μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτή η κίνηση περιόρισε τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης. Παράλληλα, η περιορισμένη γκάμα προϊόντων δημιούργησε αρνητική εικόνα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν ταυτίσει την CompUSA με τους Computers και τις USA.
Για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που της παρουσιάστηκαν, η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής και να δημιουργήσει διαδικτυακή παρουσία Ηλ. Εμπορίου, την cozone.com. Η μοναδικότητα του εγχειρήματος βρίσκεται σε αυτό που αντιπροσωπεύει το όνομα. Δεν είναι ίδιο με αυτό της μητρικής επιχείρησης. Όλες οι διαδικτυακές παρουσίες e-commerce, έως τώρα, είχαν το ίδιο όνομα των επιχειρήσεων που τις δημιούργησαν. Η Comp USA έσπασε αυτήν την παράδοση, γιατί ο στρατηγικός της στόχος ήταν απλός: αντί να επεκτείνει τη δική της παρουσία στο Διαδίκτυο, ενώνοντας τα πραγματικά με τα εικονικά καταστήματα, να δημιουργήσει μία τελείως ανεξάρτητη επιχείρηση στον μαγικό κόσμο του Internet.
Έτσι, η cozone.com διαθέτει τη δική της διοίκηση, τα δικά της γραφεία, τις δικές της αποθήκες τα δικά της help desks. Η γκάμα των προϊόντων της είναι πολύ μεγαλύτερη από την μητρική (εκτός από Η/Υ και λογισμικό διαθέτει ψηφ. κάμερες, Videogames, MP 3 players).
Η CompUSA , δημιούργησε, μέσα από τα δικά της σπλάχνα, έναν ανταγωνιστή της. Βασισμένη στη θεωρία του καθηγητή του Harvard, Clayton Christensen, ο οποίος στο βιβλίο του “The Innovator’s Dilemma : When New Technologies Cause Great Firms to Fail”, ισχυρίστηκε πως «οι μεγάλες επιχειρήσεις, για να επιβιώσουν, πρέπει να δημιουργήσουν θυγατρικές, οι οποίες θα επιτεθούν στις μητρικές τους».
Ποια ήταν η λογική, πίσω από αυτήν την κίνηση ; Η CompUSA, αποκτά στρατηγική ηλ. Εμπορίου (e-strategy), κάτι που ήταν «εκ των ουκ άνευ» για έναν διανομέα Η/Υ. Η νέα επιχειρησιακή μονάδα θα αυξήσει τις πωλήσεις του ομίλου επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο της στρατηγικής κίνησης της CompUSA αποτελεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της διοίκησης να πωλήσει την cozone.com, ως ανεξάρτητη οντότητα, σε επενδυτές ή να την εισάγει στο Χρηματιστήριο, αποκτώντας χρήσιμα κεφάλαια για επέκταση δραστηριοτήτων και κεφάλαια κίνησης.
Ο κίνδυνος, όμως, του εγχειρήματος βρίσκεται στην υπόθεση ότι αν ο καταναλωτής μπορεί να βρει στο Διαδίκτυο, αυτό που θέλει, γιατί να επισκεφτεί το κατάστημα; Ίσως, αυτός είναι ο στόχος της γέννησης ενός κανιβάλου από τα σπλάχνα μίας επιχείρησης.